Salar de Uyuni, Bolivia

Το βράδυ στη Villa Mar συζητώντας με δυο οδηγούς 4×4 ρώτησα ξανά για τις αποστάσεις  και την κατάσταση του «δρόμου».  Ενώ σύμφωνα με το GPS μέχρι το San Cristobal απέμεναν 105 xλμ, εκείνοι μίλησαν για 200 χλμ ο ένας, για 150 ο άλλος, χωρίς ωστόσο κανείς από τους δυο να είναι βέβαιος για την απάντηση του. Για το είδος του δρόμου ήταν πιο σίγουροι. Pista. Προβληματισμένος με το γρίφο της απόστασης αλλά και με το γεγονός ότι με συνεχή οδήγηση στην άμμο η κατανάλωση της μηχανής είχε ανέβει τους ζήτησα να μας δώσουν λίγη βενζίνη. Δέχτηκαν λέγοντας μου να τους βρω το πρωί πριν τις 8.

Ξυπνήσαμε κατά τις 6:30. Πήρα 3 λίτρα καύσιμο από τον έναν οδηγό και βγήκαμε στο δρόμο. Περίπου η μισή διαδρομή μέχρι το San Cristobal ήταν εξίσου εφιαλτική όπως και τις προηγούμενες 2 ημέρες. Η πρώτη αναγκαστική στάση για να ανακτήσουμε δυνάμεις έγινε μόλις 30 χιλιόμετρα αφότου ξεκινήσαμε, ξανά στα πρόθυρα της λιποθυμίας εγώ. Χρειάστηκα ένα πεντάλεπτο για να συνέλθω. Λίγο αργότερα βρεθήκαμε μπροστά σε μια κατηφόρα, με πολύ έντονη κλίση, μήκους σχεδόν 3,5 χιλιομέτρων (!) με πολύ παχιά άμμο. Ένα τετρακίνητο ημιφορτηγό ανέβαινε αργά, με τις «κοντές» σχέσεις στο κιβώτιο για να μπορέσει να βγάλει την ανηφόρα. Εμείς έπρεπε να κατέβουμε από εκεί. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Στο τελείωμα της, λίγες εκατοντάδες μέτρα μετά ο δρόμος απλά έσβηνε δίνοντας τη θέση του σε ίχνη από ρόδες που ακολουθούσαν διάφορες κατευθύνσεις σε αναζήτηση περάσματος από ένα ποτάμι το οποίο διακλαδιζόταν αρκετές φορές , δημιουργώντας συνεχόμενα περάσματα.

Στο San Cristobal ανεφοδιαστήκαμε μόνο με 5 λίτρα βενζίνη και αυτό έπαιξε το ρόλο του σε μια μικρή περιπέτεια που είχαμε τις επόμενες δυο μέρες. Σε ασφάλτινο δρόμο πλέον οδηγήσαμε μέχρι το Uyuni και παρόλο που η διαδρομή ήταν εύκολη πονούσα σε όλο μου το σώμα. Η Έλενα ήταν πιο ξεκούραστη, είχε όμως παγώσει αφού είχε βραχεί μέχρι το γόνατο στα περάσματα των ποταμών.

Λίγο έξω από την πόλη βρίσκεται ένα νεκροταφείο τρένων. Το επισκεφθήκαμε νωρίς το πρωί της επομένης μέρας και έπειτα φύγαμε προς τα βορειοδυτικά του χωριού, με προορισμό ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα του πλανήτη, το Salar de Uyuni. Για να φτάσουμε ως εκεί έπρεπε να διανύσουμε 25 χιλιόμετρα στο πιο κακοτράχαλο χωματόδρομο στον οποίο έχω βρεθεί ποτέ, με αλλεπάλληλες μεγάλες εγκάρσιες αυλακώσεις που κάλυπταν όλο το πλάτος του δρόμου, καθιστώντας αδύνατο το ζιγκ-ζαγκ, στολισμένες με κοτρώνες και άμμο εδώ και εκεί. 25 χιλιόμετρα που βγήκαν σε 1 ώρα (!) αφού οποιαδήποτε προσπάθεια να οδηγηθεί η μηχανή γρηγορότερα είχε σαν αποτέλεσμα να τραντάζει το σύμπαν και να μου φέρνει στο μυαλό εικόνες από κομμένα υποπλαίσια, αμορτισέρ που πλέουν τα λοίσθια, και ραγισμένες βάσεις στις βαλίτσες.

train cemetery at Uyuni
νεκροταφείο τρένων στο Uyuni

Η μεγαλύτερη αλυκή του κόσμου, σε υψόμετρο 3650 μ. Από άκρη σε άκρη είναι περίπου  130 χιλιόμετρα. 10.580 m2 απόλυτης επίπεδης κάτασπρης επιφάνειας.  Είναι τόσο άσπρη που με την αντανάκλαση του ήλιου το τοπίο γίνεται εκτυφλωτικό. Τραβούσαμε φωτογραφίες χωρίς να μπορούμε να διακρίνουμε στην μικρή LCD οθόνη τι είχαμε βγάλει.

Οδηγούσαμε επί 60 χλμ πάνω στο απέραντο λευκό, με μοναδικό οδηγό την πυξίδα. Πορεία δυτική προς το κέντρο της αλυκής, όπου βρίσκεται το «νησί», το isla Incahuasi. Εκεί κατασκηνώσαμε, σε ένα ακόμα σουρεάλ σκηνικό.  Ήμασταν εντελώς μόνοι μας, σε μια κατάλευκη απέραντη θάλασσα από αλάτι. Με τη μέση θερμοκρασία κατά τον Οκτώβριο εκεί να είναι -8ο C προετοιμαστήκαμε για μια πολύ κρύα νύχτα, όμως προσωπικά δεν με ένοιαζε καθόλου. Προς στιγμή είχα ξεχάσει όλη τη κούραση και απολάμβανα την απόλυτη σιωπή σε μια τοποθεσία απερίγραπτη.

Η μέρα που ακολούθησε μας επιφύλασσε μια μικρή περιπέτεια από λάθος υπολογισμούς μου. Νόμιζα πως το νησί στο κέντρο του salar απέχει 30 χιλιόμετρα από την ανατολική είσοδο του στον οικισμό Colchani. Έτσι, με τη βενζίνη που είχα βάλει την προηγούμενη μέρα στο San Cristobal θα μας έφτανε για να πάμε και να γυρίσουμε ξανά μέχρι τον οικισμό, όπου υπήρχε ένα βενζινάδικο. Όμως το νησί ήταν σχεδόν στα 70 χιλιόμετρα! Χρησιμοποίησα μέχρι και την τελευταία σταγόνα, οδηγώντας στην επιστροφή ρολαριστά στο ρελαντί με το βλέμμα μόνιμα στην ένδειξη κατανάλωσης φροντίζοντας να μην υπερβεί τα 3 lt/100. Φτάσαμε στο Colchani για να βρούμε το μοναδικό βενζινάδικο κλειστό. Είχαμε ξεμείνει. Με ένα κάνιστρο στο χέρι άρχισα να ψάχνω για βενζίνη στο χωριό. Ένας αστυνομικός μου είπε να κοιτάξω στα δρομάκια για μια ταμπέλα που έλεγε ότι πωλούνται καύσιμα. Άφησα την Έλενα να περιμένει στη μηχανή. Βρήκα ένα σπίτι, απέξω κρεμόταν μια χειρόγραφη επιγραφή «hay gasolina». Χτύπησα τη πόρτα ξανά και ξανά, φώναξα, τίποτα. Περίμενα ώσπου από το απέναντι σπίτι βγήκε μια ταλαιπωρημένη φιγούρα λέγοντας «no hay gasolina».  Ήταν καταμεσήμερο, δεν υπήρχε ψυχή πουθενά και εγώ περιπλανιόμουν ανάμεσα σε πλινθόκτιστα σπίτια και χαλάσματα ψάχνοντας μπαγιάτικο ζουμί οκτανίων από κάποιο βαρέλι. Το ηθικό μου έπιασε πάτο. Συνέχισα να περπατάω σέρνοντας τα πόδια μου στη σκόνη με τον ιδρώτα να στάζει. Κάποια στιγμή έφτασα έξω από μια μικρή πλατεία με ελάχιστα μαγαζιά που πουλούσαν σουβενίρ. Από εκεί περνούσαν τζιπ που έφερναν τους τουρίστες στο salar και τους αράδιαζαν στα μαγαζάκια για αγορές. Άρχισα να σταματάω το ένα τζιπ μετά το άλλο παρακαλώντας για λίγη βενζίνη, όμως όλοι οι οδηγοί αρνήθηκαν να μου πουλήσουν. Καθόμουν εκεί και περίμενα στωικά, χρειαζόμασταν μόλις 2 λίτρα για να μας πάει η μηχανή μέχρι το Uyuni, 25 χιλιόμετρα μακριά. Το 12ο τζιπ ήταν το τυχερό.

Επιστρέψαμε στο Uyuni και στην κεντρική αγορά του, την οποία είχαμε επισκεφθεί και την προηγούμενη μέρα. Ανεφοδιαστήκαμε και γευτήκαμε τοπικό «βρώμικο» στους δρόμους προτού αναχωρήσουμε για τον επόμενο σταθμό του οδοιπορικού μας, την πόλη που είναι χτισμένη τόσο ψηλά όσο καμία άλλη στο κόσμο.

Περισσότερες φωτογραφίες απο αυτό το 2μερο, στο σχετικό ποστ στο blog της Έλενας : http://latrismixanis.wordpress.com/2013/04/24/salar-de-uyuni-bolivia/

Track log:

Advertisements

2 σκέψεις σχετικά με το “Salar de Uyuni, Bolivia”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s